Blog kategorije

Zakasnili ste kupiti proizvod po najboljoj cijeni?

Kako napraviti domaći kruh?

2018-04-20 14:24:37 5 Autor: Ivica Puta pročitano: 10243
Kako napraviti domaći kruh?

Recept i savjeti za fini domaći kruh


Zašto raditi domaći kruh?


1. Puno je finiji od kupovnog

2. Zdraviji od kupovnog (nema aditiva i ostalog smeća)

3. Puno duže ostaje svjež (do tjedan dana bez problema)

4. Ne morate ići stalno do dućana po kruh

5. Jeftinije

Uglavnom, raditi sam kruh je super stvar. Tko ga god proba reakcija je uvijek ista: "Kako je dobar kruh!"

Slijedite ovaj recept i upute i vidjet ćete da je brzo i jednostavno!

Sastojci:

Navodim za 1kg brašna. Od toga ispadne veliki kruh (ili dva manja).

Ako radite za obitelj preporučujem 1kg, ako radite za sebe ili dvoje ljudi 0,5kg.

Brašno: 1kg (bijelo glatko za bijeli kruh, na kraju članka navodim moguće mikseve)
*napomena: ako trebate dobru digitalnu kuhinjsku vagu pogledajte našu ponudu.

Kvasac: suhi (onaj u vrećici), 1 vrećica

Sol: 1 jušna žlica

Šećer: 1 čajna žlica

Ulje: 1 jušna žlica

Struja: HEP, po mogućnosti jeftina!

Priprema:

1. U veliku posudu usuti brašno

2. Dodati kvasac, sol i šećer

3. Promiješati rukama da se rasporede sastojci

4. U sredini napraviti rupu u koju ćemo dolijevati vodu

5. Uliti mlaku vodu u rupu

6. Dodati žlicu ulja u vodu

7. Mješati brašno s vodom tako da krenemo iznutra gdje je voda i lagano zahvaćamo okolno brašno

Dodavati lagano vodu i mješati

Smjesa ne smije biti meckava - oprezno s vodom, ako ste stavili previše vode dodajite brašno

8. Dobro istucite smjesu

Smjesa na kraju mora biti kao 'resica uha'

9. Poklopite posudu sa kuhinjskom krpom i ostavite u sobi nekih sat vremena da se tijesto digne (trebalo bi se dići otprilike 2/3 od početnog volumena)

10. Nakon toga još malo istucite smjesu.

Pospite radnu površinu sa brašnom i na nju stavite tijesto. Pobrašnite ruke.

Malo izgnječite tijesto rukama i oblikujte kruh (jedan ili dva manja po želji)

Uzmite pleh za pečenje (onaj niski ravni što dolazi uvijek sa pećnicom) i na dno pospite malo brašna.

Stavite kruh u pleh. Pokrijte sa krpom i ostavite da se diže još pola sata

(ako želite možete sa nožem napraviti zareze u tijestu prije ubacivanja u pećnicu - kao na slici na kraju članka. To se radi kako bi kruh pravilnije rastao tijekom pečenja. Nije nužno, ja osobno nekad napravim zereze, nekad zaboravim - probajte pa vidite)

Pećnicu zagrijte na 230°C

Kruh pecite na 230°C, 10min.

Onda smanjite temperaturu na 180°C i pecite još nekih 30min.

Izvadite iz pećnice, pokrijte krpom i ostavite da se ohladi.

TO JE TO!


Trikovi i savjeti:

1. U kakvoj posudi mješati? Ja osobno izbjegavam plastične, nekako se lijepi tijesto na njih. Znači keramika, staklo ili inox.

2. Neki ljudi (moja mama, naprimjer) prosijavaju brašno jer navodno kruh bude prhkiji ( meni se osobno ne da to raditi, i ne vidim neku razliku - probajte!)

3. Meni je najlakše vodu napraviti mlakom tako da je kraće vrijeme zagrijem u električnom kuhalu (ako nemate jedno možete kupiti kod nas odlično električno kuhalo za vodu po super cijeni!)

3. Najteži dio posla je samo mješanje i tučenje tijesta.
Ako ćete mješati ručno najbolje je to raditi sa dosta kratkom i debljom ravnom drvenom žlicom.
Uglavnom to je 'muški posao' (ok, nije politički korektno ali je stvarno tako) pa imate sljedeće izbore ako ste žena:

  1. Dajte mužu/dečku da mjesi i pritom kvocajte kako je slabašan
  2. Ako nemate istog nabavite jednog ( trenutno nemamo u ponudi)
  3. Kupite ovaj profi Herenthal kuhinjski robot kod nas po najboljoj cijeni i pustite da obavi posao(* jedina mana je što mu ne možete kvocat da je slabašan - mislim tip ima 1300W!)
  4. Ako možete pecite kruh kada je jeftina struja - zbilja se osjeti razlika!
  5. Ako ne želite raditi bijeli kruh najbolje je smješati na jedan od sljedećih načina:
    (samo crni kruh ili graham je nekako pretežak)
    * 1/2 crno brašno, 1/2 bijelo
    * 1/4 crno, 1/4 graham integralno, 1/2 bijelo (meni osobno najdraži)
    * 2/3 bijelo, 1/3 graham

6. Ako možete (ali stvarno nije potrebno) nakon prvog mješanja ne ostavljajte kruh na sobnoj temperaturi nego ga ostavite preko noći u frižideru. Sljedeći dan ga ostavite15-ak min uhvati sobnu temperaturu i dalje sve isto (malo istucite, pa u pleh da se diže još 30-tak min).

7. Ja više volim raditi dva manja kruha nego jedan veći - lakši su za spremiti i rezati, te dulje ostaju svježi

8. Kruh prije odlaganja umotajte u krpu te ga najbolje držite u velikom zatvorenom tupperware- u ili nečem sličnom. Tako ostaje puno duže svjež.

Kraj

Eto, to je sve. Nadam se da će vam biti korisno. Uglavnom, kada napravite kruh par puta uhvatit ćete grip, vidjet da je prefino i jednostavno i vjerujte mi nećete se više vraćati na kupovni kruh.


Sva pitanja i komentari su dobrodošli! (samo pozitivni, naravno)

Komentari

Napišite komentar

ENTRONIC © 2019

Kontaktirajte nas

Naša lokacija

Ozaljska 49, Zagreb

01/ 5561-104

Ljetno radno vrijeme (od 01.07. - 31.08.2019):

PON : 9:00 - 14:00

UT : 17:00 - 21:00

SRI -SUB: 9:00 - 14:00